Spolna sestava prebivalstva v mestu Maribor (z ozirom na staranje prebivalstva) - Horvat, Uroš (Revija za geografijo, 2018)
Avtor najprej predstavi dejavnike, ki vplivajo na neravnotežje v spolni sestavi na globalni ravni ter nato predstavi razmere v Sloveniji in v večjih slovenskih mestih. Pri analizi spolne sestave prebivalstva izpostavlja indeks feminitete, ki sodi med tiste kazalnike spolne sestave, ki dobro nakazujejo tudi nekatere prebivalstvene značilnosti, ki so posledica staranja prebivalstva, zmanjšanja rodnosti pa tudi položaja žensk v družbi. V nadaljevanju analizira demografske razmere v 38 krajevnih skupnostih v mestu Maribor in poveže proces staranja prebivalstva s spolno sestavo. Ugotavlja povečanje deleža starejšega prebivalstva, ki ga v večini predstavljajo upokojene samske ženske, ki prejemajo relativno nizke pokojnine za preteklo delo v industrijskih velikanih v Mariboru. Zato ta območja, v katerih živijo večinoma ostareli delavci iz nekdanjih industrijskih con opredeli tudi kot območja z največjo koncentracijo ene najbolj ranljivih skupin prebivalstva in območja z relativno najvišjo stopnjo tveganja (v večini primerov prikrite) revščine v Mariboru.