Neučinkovito coniranje v zaščitenih območjih Bosne in Hercegovine – študija primera NP Kozara - Hrelja, Edin; Drešković, Nusret; Čaušević, Amra (Revija za geografijo, 2019)
Cilj članka je preučiti neustrezno coniranje v zaščitenih naravnih območjih v Bosni in Hercegovini, študija primera - Nacionalni park Kozara. Zaščitena naravna območja so pod vse večjim antropogenim vplivom, zato je njihovo ustrezno coniranje ključno za trajnostni razvoj. Izvedeno coniranje Nacionalnega parka Kozara, kot tudi večina zaščitenih območij v Bosni in Hercegovini, je neustrezno in je bilo vzpostavljeno predvsem za izkoriščanje naravnih virov. Območje III stopnje zaščite, kjer so dovoljene tradicionalne gospodarske dejavnosti, gradnja stanovanjskih in turističnih infrastruktur, zavzema pomemben del v zaščitenih območjih. V tem članku so uporabljene splošne in posebne geografske metode in tehnike raziskovanja. Glavni poudarek je na metodi GIS, saj omogoča vzpostavitev pomembne podatkovne baze in zemljevide neustrezno zaščitenih območij v parkih.