Trendi minimalnih temperatur v Mariboru - Žiberna, Igor; Ivajnšič, Danijel (Revija za geografijo, 2019)
V članku so analizirani trendi minimalnih temperatur na meteorološki postaji Maribor-Tabor v obdobju 1961-2019. Minimalne temperature se višajo z višjo stopnjo kot maksimalne temperature, kar je posledica vzajemnega delovanja globalnih podnebnih sprememb in intenziviranja mestnega toplotnega otoka. Analizirani so tudi trendi števila dni z minimalnimi temperaturami pod -10,0 °C (mrzel dan), števila dni z minimalnimi temperaturami pod 0,0 °C (hladni dnevi), števila dni z maksimalnimi temperaturami pod 0,0 °C (ledeni dan) in števila dni z minimalnimi temperaturami nad 20,0 °C (tropska noč). Podatki kažejo, da se izrazito niža število dni z minimalno temperaturo pod -10,0 °C in viša število tropskih noči. Slednje narašča po eksponentni stopnji. Omenjeni trendi v zimskem obdobju sicer vplivajo na krajšanje kurilne sezone in zniževanje stroškov za ogrevanje v zimskem času, po drugi strani pa v poletnih mesecih zaradi povečanega stresa znižuje kakovost bivalnega okolja in zlasti pri ranljivih skupinah prebivalstva (bolniki, starejši, otroci, nosečnice) vpliva na zdravje in lahko celo veča smrtnost.