Razvoj in značilnosti turističnega obiska v Ljubljani po letu 1960 - Horvat, Uroš (Revija za geografijo, 2019)
Avtor s pomočjo podatkov stacionarnega turističnega obiska (število turistov in nočitev, povprečna dolžina bivanja turistov, državna pripadnost, sezonskost turističnega obiska, razporeditev po vrsti nastanitvenih objektov) ugotavlja poglavitna obdobja turističnega razvoja v Ljubljani po letu 1960, glavne turistične tokove in njihove spremembe tekom časa. Ljubljana je po številu nočitev postala najpomembnejši turistični kraj v Sloveniji, saj je z izredno povečanim turističnim obiskom v zadnjih letih prehitela druge turistične kraje v državi. S svojo lego in turistično ponudbo je primerna zlasti za tako imenovani »krajši mestni oddih« in kot izhodiščna točka za spoznavanje ostalih delov Slovenije. Tovrstno obliko turizma spodbujajo bližina letališča in ponudniki delitvene ekonomije (prenočišča, promet), ki pritegnejo zlasti turiste, ki si želijo krajših počitnic, spoznavanja novih dežel in kultur ali samo zabave.