KC Pekarna – Mariborski skvot - Virant, Zala (Revija za geografijo, 2019)
Območja skvotov so sestavni deli vseh večjih mest in so posledica socialno prostorske diferenciacije. Takšna območja so glavna središča produkcije alternativne kulture. V Mariboru je alternativna scena locirana na območju Kulturnega centra Pekarna. V prispevku prikazujemo razvoj in nastanek skvota v Mariboru, njegove morfološke lastnosti, dejavnosti, ki tam trenutno potekajo ter lastnosti socialne skupine, ki skvot obiskuje. Kulturni center Pekarna je prostor drugačnosti, novosti in alternativnosti, ki ima poseben pomen v urbanem okolju ter poseben pomen za pripadnike alternativne kulture.