GIS analiza preobrazbe pokrajine odprtega kopa "Grivice" (Bosna in Hercegovina) - Smajić, Sabahudin; Kadušić, Alma; Omerović, Almedin; Kovačević, Merima (Revija za geografijo, 2020)
Avtorji analizirajo preobrazbo pokrajino odprtega kopa "Grivice" v bazenu Banovići (severovzhodna Bosna). Ta kompleksna raziskava temelji na terenskem pregledu in GIS analizi digitalnih modelov reliefa (DEM) raziskovanega terena. Posebej sta bila pripravljena dva DEM območja Grivice, naravni model na osnovi topografske karte, merila 1:25000, izdan leta 1976 s strani Vojnogeografskega inštituta (MGI) iz Beograda, medtem ko sta bili za antropogeni model uporabljeni Google satelitska slika iz leta 2018 in digitalni model površja (DSM), ki ga je leta 2018 izdala Japonska agencija za vesoljske raziskave (JAXA). Z uporabo metod in algoritmov, integriranih v QGIS, so bili pridobljeni raster in vektorske vrednosti obdelanih parametrov transformacije (hipsometrija, naklon in orientacija, hidrografska mreža itd.), izvedena pa je bila tudi njihova analitično-sintetična interpretacija in geovizualizacija. Na koncu je bilo ustvarjenih deset tematskih kart, ki prikazujejo antropogeno preobrazbo pokrajine raziskovanega območja.