Spremembe rabe tal v občini Cerkvenjak - Žiberna, Igor; Jambrošič, Klara; Pepevnik, Aleksandra; Bedök, Klemen (Revija za geografijo, 2023)
V članku so predstavljene spremembe rabe tal na območju občine Cerkvenjak v obdobju 2000–2023. Spremembe rabe tal so prikazane v odvisnosti od nekaterih naravnogeografskih dejavnikov (relief, topoklimatske značilnosti…). Analizirane so tudi smeri sprememb rabe tal glede na proces ekstenzifikacije, oziroma sprememb obdelovalnih površin v neobdelovalne. Posebej so analizirane spremembe vinogradniških površin. Pri tem smo v analizo vključili tudi starejše georeferencirane in digitalizirane podatke franciscejskega katastra za območje današnje občine Cerkvenjak iz leta 1824.