Vpliv političnih in socioekonomskih dejavnikov na porazdelitev prebivalstva v Bosni in Hercegovini - Nezirović, Senada (Revija za geografijo, 2023)
Ugotovitve kažejo, da politična situacija v Bosni in Hercegovini pomembno vpliva na razporeditev prebivalstva po celotnem ozemlju. Lahko sklepamo, da poslabšanje določenih socioekonomskih razmer (npr. zaposlovanje, življenjski standard) v državi odraža splošne demografske trende. Članek podaja pregled političnih procesov pred in po konfliktu v Bosni in Hercegovini, ki so privedli do neuravnotežene in potencialno problematične razporeditve prebivalstva. Obravnava tudi podrobne socioekonomske razmere v preteklih desetletjih, ki so prispevale k kontinuiranemu izseljevanju iz Bosne in Hercegovine v države Evropske unije. Demografske analize temeljijo na rezultatih zadnjih dveh popisov, izvedenih leta 1991 in 2013, in omogočajo prikaz najnovejše prebivalstvene razporeditve in gostote.