Turistična gentrifikacija v majhnem sredozemskem mestu: vplivi in posledice za urbano podnebno odpornost - Kumer, Peter; Kralj, Erik; Meulenberg , Cécil (Revija za geografijo, 2023)
Članek obravnava odnos med turistično gentrifikacijo in podnebno odpornostjo Pirana. Posveča se socio-ekonomskim spremembam zaradi turizma in njihovim vplivom na sposobnost odzivanja mesta na podnebne izzive. Z mešanimi metodami ugotavljamo vpliv na arhitekturno avtentičnost, javni prostor in dinamiko skupnosti. Ugotovitve razkrivajo konflikte med ohranjanjem kulturne dediščine in zahtevami turizma. Poudarjeni so izzivi pri vključevanju novih lastnikov za doseganje podnebne odpornosti. Rezultati kažejo na potrebo po strategijah, ki usklajujejo trajnostni turizem z ohranjanjem kulturne dediščine, in ponujajo rešitve za podobna sredozemska mesta.