Deindustrializacija Maribora: Od razvrednotenja do podrejene re-integracije v globalni kapitalizem - Podvršič, Ana (Revija za geografijo, 2023)
V prispevku proučujemo prestrukturiranje mariborske industrije v osemdesetih in devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Različni raziskovalci so že proučevali procese (de)industrializacije mariborske regije v omenjenem obdobju. Te analize dopolnimo tako, da kontekstualiziramo transformacijo mariborske industrije znotraj širših družbeno-zgodovinskih tendenc, ki sta jih določala neoliberalizacija svetovnega gospodarstva in reintegracija (post-)socialističnih gospodarstev vzhodne Evrope v globalni kapitalizem pod Washingtonskim konsenzom. Če pogledamo na začetno fazo slovenske »tranzicije« z vidika mariborske regije, vidimo, da je ta potekala vse prej kot »gladko in mirno«.