Spreminjanje rabe tal v zahodnih Ljutomersko-Ormoških goricah v obdobju 2000–2018 v povezavi z izbranimi fizično geografskimi značilnostmi - Slavič, Jakob (Revija za geografijo, 2021)
Ljutomersko-Ormoške gorice delimo na Zahodne in Vzhodne. Zadnje so poznane po turizmu,Jeruzalemu, po pridelavi najkvalitetnejšega vina, medtem ko se Zahodne Ljutomerske–Ormoške gorice skrivajo v njihovi »senci«. Proces deagrarizacije, beg z dežele in večanje pomena mestnih središč so močno preoblikovali to območje. Z zgoraj omenjenimi procesi je na območju prišlo do številnih sprememb rabe tal, predvsem v smislu zaraščanja, opuščanja obdelovalnih površin, ogozdovanja in ozelenjevanja. Takšne spremembe rabe tal lahko privedejo do spremembe fizično geografskega izgleda pokrajine, kakor tudi izgubo kulturnogeografskega pomena območja. Največja problematika spreminjanja rabe tal se kaže v nesmotrni rabi tal, predvsem sovpadanja neobdelovalnih površin na kmetijsko ugodnih površinah.