Zrnati amarant kot alternativni in perspektivni pridelek v zmernem podnebju - Grobelnik Mlakar , Silva; Turinek, Matjaž; Jakop, Manfred; Bavec, Martina; Bavec, Franc (Revija za geografijo, 2010)
Zaradi globalizacije in industrializacije kmetijstva je svetovna prehranska varnost postala vse bolj odvisna le od peščice rastlinskih vrst, ki zahtevajo veliko gnojenja in energije. Ta razvoj je povečal ranljivost kmetijstva, zmanjšal gensko raznolikost, povzročil nekatere okoljske težave in osiromašil prehrano ljudi. Navedena dejstva spodbujajo ponovno uvedbo alternativnih pridelkov v proizvodnjo. V tem prispevku so na kratko opisani pomen, botanika, prehranska vrednost in uporaba zrnatega amaranta (Amaranthus spp.), enega od alternativnih pridelkov, obravnavanih v knjigi Ekološka pridelava in uporaba alternativnih pridelkov. Neposredni cilj tega prispevka je predstaviti informacije, pridobljene kot rezultat nacionalnega projekta o zrnatem amarantu.