Ali potrošnike v Sloveniji skrbi kakovostna gorska hrana - Majkovič, Darja; Borec , Andreja (Revija za geografijo, 2010)
V zadnjem času se je po vsej EU pojavilo več študij o živilskih izdelkih gorske kakovosti (v nadaljevanju MQFP), zlasti po vzpostavitvi listine EU o MQFP. V Sloveniji so se prve študije o MQFP začele izvajati v okviru projekta EuroMarc 6. okvirnega programa EU, ki se je začel izvajati leta 2007. Po obsegu projekta je pomen MQFP mnogo širši kot le glede na nakup in zaznavanje potrošnikov, zato je razvoj gorskih živilskih proizvodov tudi razvoj gorskih območij in s tem del širše problematike razvoja podeželja. V prispevku so predstavljene prve analize potrošnikov, katerih namen je ugotoviti, ali so potrošniki sploh občutljivi na takšne izdelke, in ugotoviti, ali obstajajo pozitivne sinergije med potrošniki in območjem izvora. Analize potrošnikov so bile izvedene na podlagi vprašalnikov, podatki pa so predstavljeni z opisno statistiko. Rezultati kažejo, da potrošniki na splošno zelo pozitivno dojemajo MQFP, čeprav ne vedo natančno, kakšne naj bi bile značilnosti MQFP. Kar zadeva sinergije med območjem izvora in nakupom MQFP, se rezultati razlikujejo glede na območje, s katerega prihajajo anketiranci (npr. gorska, negorska območja).