Vpliv vojne na dinamiko brezposelnosti v Banovini (Hrvaška) - Stiperski, Zoran; Braičić, Zdenko (Revija za geografijo, 2009)
Ta članek obravnava učinke ekonomske tranzicije in hrvaške vojne za neodvisnost (domovinska vojna) na stagnacijo in upad gospodarskih aktivnosti, kar je privedlo do množične brezposelnosti. Ta problem je analiziran na primeru Banovine, tradicionalno nerazvite regije, ki so jo med vojno zasedle srbske agresorske sile. Primerjava dinamike brezposelnosti v Banovini in njenih strukturnih značilnosti s povprečnimi trendi in lastnostmi na Hrvaškem omogoča vpogled v nekatere razvojne težave, ki bremenijo to regijo.