Vloga Zagreba kot dejavnik preoblikovanja večjega zagrebškega obroča – s posebnim komentarjem o dnevni migraciji - Feletar, Petar (Revija za geografijo, 2009)
S skoraj moncentričnim razvojem so najmočnejše centralne funkcije na Hrvaškem koncentrirane v Zagrebu. Te funkcije imajo močan vpliv na preoblikovanje območja, na katerega gravitirajo. Ta vpliv je največji na geografskem območju večjega zagrebškega obroča, tj. Zagrebške županije. Procesi preoblikovanja večjega zagrebškega obroča se nanašajo predvsem na urbanizacijo in suburbanizacijo območja. Ti procesi se razširjajo na podeželska območja na zelo prostorsko diferenciran način, ki je v prvi vrsti odvisen od ravni razvoja in prostorske razporeditve transportne mreže. Prostorska diferenciacija in stopnja urbanizacije ter suburbanizacije v okolici Zagreba sta prikazani preko analize intenzitete in distribucije dnevne migracije v Zagrebu in skozi izražene spremembe v prostorski razporeditvi naseljenosti. Ti procesi so bili obravnavani vzporedno v obdobju od 1948 do 2001, obdobju najintenzivnejših sprememb.