Tranzicija na slovenskem podeželju - Lorber, Lučka (Revija za geografijo, 2009)
Članek obravnava spremembe v slovenskih podeželskih območjih po socioekonomskih spremembah v postsocialističnih evropskih državah v 1990-ih letih. Prikaže regionalne in nacionalne dejavnike, ki vplivajo na prehod/tranzicijo na slovenskih podeželskih območjih. Poseben poudarek je na analizi strukturnih kazalnikov socioekonomskih sprememb v slovenskih podeželskih območjih v primerjavi z sosednjimi državami. Slovensko prebivalstvo je močno povezano s svojim tradicionalnim podeželskim načinom življenja. Pri razvrščanju življenjskih vrednot ljudi izstopa skrb za ohranjanje podeželske krajine, zagotavljanje kakovosti življenja v povezavi z naravo in proizvodnja zdrave hrane med njihovimi najvišjimi prednostnimi nalogami. Omenjeno dejstvo zahteva podrobno analizo medsebojne odvisnosti med ekonomskimi vplivi trgovske ekonomije in realizacijo skupne evropske kmetijske politike v povezavi z ohranjanjem tradicij bivanja in upravljanja kmetij v slovenskih podeželskih območjih. Tako je ocenjevanje nacionalne kmetijske politike in razvoj podeželskih območij preko kazalnikov, ki prikazujejo kategorije rabe zemljišč, velikosti posameznih kmetij in njihovo lastniško strukturo, delež in mobilnost podeželskega prebivalstva ter proizvodno usmerjenost posameznih kmetij, dober kazalnik prehoda v slovenskem podeželskem območju.