Slovensko gospodarstvo na poti od neodvisnosti do dohitevanja povprečnega gospodarskega razvoja EU-27 - Lorber, Lučka (Revija za geografijo, 2008)
Med procesom pridruževanja EU je v Sloveniji potekal intenziven proces ekonomskega prestrukturiranja, ki je bil namenjen zagotovitvi vključitve Slovenije v skupni evropski trg. V času prilagajanja pravnega in ekonomskega reda evropskim standardom so bili vsi zavedni dejstva, da uspešna prostorska integracija v EU temelji na doseženi ekonomski moči, ki je primerljiva s povprečno gospodarsko rastjo EU-27. Ekonomsko strukturo Slovenije, določeno s strukturo BDP, se počasi približuje strukturi razvitih gospodarstev z zmanjševanjem pomena kmetijstva in proizvodnje ter naraščanjem pomena storitev. Vendar pa finančne in poslovne storitve ter tehnološko zahtevni sektorji rastejo prepočasi. Strukturne spremembe slovenskega gospodarstva vplivajo na preobrazbo geografskega prostora in ustvarjajo novo socio-ekonomsko gravitacijsko regijo. Funkcionalne in strukturne gospodarske spremembe, ki so posledica družbenih in političnih sprememb po pridobitvi slovenske neodvisnosti in prehodu na tržno gospodarstvo, so spremenile vlogo Slovenije na skupnem evropskem gospodarskem trgu. Slovenija se nahaja na ključnem razvojnem križišču, saj prehaja iz industrijske v postindustrijsko družbo. Osnovni razvojni cilj Slovenije je do leta 2015 preseči povprečni ekonomski razvoj razširjene EU, da bi lahko zagotovila in izboljšala socialno varnost, hitrejši razvoj v vseh svojih regijah in izboljšala okolje oz. drugače povedano, prizadevala si za boljšo kakovost življenja in celovit razvoj človeka.