Znanstvena baza regije - vloga univerz v regionalnih inovacijah (primer južnega Podonavja) - Gál, Zoltán (Revija za geografijo, 2008)
Gospodarska privlačnost in konkurenčnost regij sta odvisni od prostorsko uravnoteženega mrežnega sodelovanja različnih raziskovalnih baz in podjetij, vključenih v razvoj inovacij. Izkoriščanje regionalne znanstvene baze, inovacijskega potenciala in sodelovanje med podjetji ter univerzami in raziskovalnimi institucijami še naprej igrajo vse pomembnejšo vlogo pri poslovnem uspehu in konkurenčni gospodarski uspešnosti regij. Inovacije se obravnavajo kot interaktiven in sistemski proces, ki je odvisen od tradicij z določenimi prostorskimi oblikami in se manifestira v obliki "mrež" med podjetji in univerzami ter med različnimi organizacijami za prenos, ki lahko spodbujajo povezave med univerzami in industrijo. Članek predstavlja ugotovitve raziskav "ERAWATCH regionalnega benchmarkinga – v katerih je sodelovala regija Južna Podonavija – o inovacijskem potencialu in vlaganjih v raziskave", osredotočenih na vlogo inovacijskih mrež, znotraj katerih izpostavlja posebno vlogo regionalnih univerz pri sodelovalnih raziskovalnih mrežah. Uvod sledi prikaz, ki poudarja vlogo univerz pri nacionalnem in regionalnem prenosu znanja, pri čemer poudarja dejstvo, da je prostorska (regionalna) struktura inovacij močno določena s preobrazbo potencialnih univerz in njihovimi širšimi inovativnimi funkcijami med ekonomskim prehodom na Madžarskem. Naslednji del ponuja pregled ugotovitev raziskave ERAWATCH (2006) o vlogi univerz pri gradnji regionalnih mrež in obravnava tiste dejavnike, ki so potrebni za vzpostavitev modela raziskovalne univerze. Zadnji del ocenjuje učinkovitost in skladnost Regionalnega inovacijskega sistema glede na potrebe in zmogljivosti regionalnih gospodarstev ter stopnjo ujemanja ali neujemanja med znanjem in gospodarsko specializacijo.