Glavni prostorsko povezani procesi transformacije, prikazani na zemljevidih atlasa vzhodne in jugovzhodne Evrope - Jordan, Peter (Revija za geografijo, 2008)
Članek izpostavlja nekatere glavne procese transformacije v postkomunističnih tranzicijskih državah srednje in jugovzhodne Evrope. To vključuje (1) okoljske spremembe, (2) naraščajoče prostorske razlike, (3) demokratično transformacijo s poudarkom na administrativni decentralizaciji in (4) posledice povečanja narodne in etnične zavesti. Kot glavni vir se članek opira na Atlas vzhodne in jugovzhodne Evrope, ki ga je od leta 1989 v seriji tematskih zemljevidov urejal avtor tega članka.