Varovanje prsti v obdobju podnebnih sprememb - Vovk, Ana (Revija za geografijo, 2022)
Varovanje prsti je v casu suse, poplav in pozarov aktualna tematika. Glede na vse tezje pogoje pridelave se sistemi varovanja prsti vse bolj obracajo k naravnim pristopom. V letu 2022 je potekalo svetovno gibanje Resimo prst ter aktivna spodbuda razlicnim organizacijam in strokovnjakom za pristop priprave Strategije za tla. V prispevku so izpostavljeni procesi varovanja prsti, v katere je vkljucena tudi Slovenija. Poudarek je na regenerativnih pristopih, ki jih podpira tudi Evropska komisija v okviru Zelenega prehoda. Izkusnje kazejo, da so tovrstni pristopi v zacetni fazi in da se kazejo kot nujni za prilagajanje podnebnim spremembam.