Podeželje Svečinskih goric – nekaj značilnosti - Vladimir Drozg; Špela Flegar; Mateja Horvat; Sašo Maček; Aljoša Nerat; Nina Petrovič; Tanja Vajs (Revija za geografijo, 2018)
V prispevku so prikazane nekatere značilnosti Svečinskih goric, ki kažejo regionalno strukturo območja. Prikazana je ogroženost z naravnimi nesrečami, socialno ekonomske razmere, spreminjanje kulturne pokrajine, gospodarske dejavnosti na območju, kakovost bivalnega okolja ter posledice obmejnosti. Današnje podeželje je preplet agrarnega in urbanega. Koncentracija enih in drugih značilnosti je element členjenosti območja. V vzhodnem in jugovzhodnem delu Svečinskih goric urbani elementi prevladujejo nad agrarnimi, na severnem in zahodnem delu pa je izrazitejša agrarna pokrajina.