Recenzija knjige: "Boštjan Kerbler: Dejavniki nasledstva na hribovskih kmetijah v Sloveniji" - Vladimir Drozg (Revija za geografijo, 2008)
Boštjan Kerbler, raziskovalec na Urbanističnem inštitutu RS, je pripravil knjižno izdajo o zelo zanimivi temi, in sicer problematiki nasledstva na hribovskih kmetijah. Tema je več kot aktualna, saj se v slovenskem kmetijstvu soočamo z zmanjševanjem števila kmečkih gospodarstev, nemalokrat prav zaradi neurejenega nasledstva, kar posledično vodi v propadanje tradicionalne agrarne kulturne pokrajine in slabljenje gospodarske moči kmetijstva. Kljub aktualnosti tematike je razlog, da o knjigi poročamo v znanstveni reviji, drugje; Boštjan Kerbler je namreč pripravil izjemno socialno geografsko študijo, v kateri je združil socialno geografski pristop k spoznavanju posebne socialne skupine prebivalcev s kvantitativno metodo obdelave empiričnih podatkov, s čemer je verodostojnost spoznanj veliko večja in natančnejša. Vsebinsko zelo ozko zastavljeno temo je razgradil do te mere, da se je pokazala široka paleta dejavnikov, ki so povezani ne le s problemom nasledstva, temveč gospodarjenja (delovanja) kmečkih gospodarstev nasploh. V tem smislu je razprava pomemben prispevek k spoznavanju ustroja agrarne pokrajine.