Družbeni, gospodarski in kulturni vidiki dostopnosti prometa v gorskih območjih na primeru Tatr v Poljski - Kretowicz Paweł (Revija za geografijo, 2008)
V tem članku so preučene prostorske variacije dostopnosti lokalnega in regionalnega prometa skozi prizmo družbenega, gospodarskega in kulturnega okolja Tatranske županije. Uporabljene so številne metode za analizo vsakodnevnih povezav, cen in časa potovanja do županijskega glavnega mesta. Izvedena je primerjava med lokalnimi zasebnimi prevozniki in Nacionalnim avtobusnim podjetjem (PKS), da se ilustrirajo tekoči gospodarski procesi in njihovi učinki v tem gorskem območju. Poleg tega je predstavljena povezava med družbenimi regijami Podhale, Spisz in Orawa ter dostopnostjo prevoza kot primer določenih kulturnih determinant. Tako študija prispeva k razumevanju problemov mobilnosti v turističnih gorskih območjih.