Nekatere didaktičnometodične značilnosti pouka v šolah na dvojezičnih območjih ob slovenski meji - Javornik Krečič, Marija; Konečnik Kotnik, Eva (Revija za elementarno izobraževanje, 2011)
V razpravi prikazujemo didaktičnometodične značilnosti pouka v šolah na dvojezičnih območjih ob slovenski meji. V prvem delu prispevka na kratko predstavimo sodobne trende v izvajanju pouka, v nadaljevanju pa se osredotočimo na rezultate empirične raziskave, izvedene v času med oktobrom in decembrom 2010, v kateri je sodelovalo 185 učiteljev. Rezultati pokažejo statistično značilne razlike med šolami na območjih ob slovensko-avstrijski, slovensko-madžarski in slovensko-italijanski meji v didaktičnometodičnem izvajanju pouka, razloge za to pa bi lahko pripisovali tudi širšim družbenim in kulturnim spremembam, ki na teh področjih vplivajo na šolo, učenje in poučevanje.
Keywords: didaktičnometodične značilnosti; modeli pouka; nove učne kulture; dvojezična območja; učitelj