Raziskava o učnem uspehu osnovnošolcev glede na sedežni red v razredu - Satriaji, Kukuh Rizki; Santosa, Imam; Syarief, Achmad; Wibisono, Andriyanto (Revija za elementarno izobraževanje, 2025)
Dosedanje raziskave so pokazale povezavo med sedežnim redom v razredu in zanimanjem ter motivacijo učencev za učenje. V študiji raziskujemo učni uspeh učencev glede na njihovo izbiro sedežev v razredu in razloge za izbiro. Učitelji redko dovolijo učencem, da si sami izberejo, kje bodo sedeli, kljub prednostim, kot sta udobje in vključenost pri pouku. V raziskavi, izvedeni v 5. in 6. razredu osnovne šole, je bil uporabljen participativni pristop, ki je vključeval učence in učitelje. Ugotovitve so pokazale, da so na izbiro sedežnega reda vplivale prostorske značilnosti, možnosti za socialne stike ter učna motivacija. Razumevanje teh učenčevih želja lahko pripomore k oblikovanju spodbudnejšega učnega okolja, ki izboljšuje udobje, sodelovanje in splošno učno motivacijo učencev.
Keywords: poučevanje, šola, učenec, učni proces, vrstniška povratna informacija.