Napovedniki dobrobiti študentov: Prevladujoča vloga socialnega in duševnega ravnovesja ter telesne vadbe v primerjavi s prehranskimi navadami in dnevnimi rutinami - Vršnik Perše, Tina; Grafenauer Ekart, Živa (Revija za elementarno izobraževanje, 2025)
V članku analiziramo razmerje med dobrobitjo, socialnim in duševnim ravnovesjem, telesno vadbo, prehranskimi navadami in vsakodnevnimi rutinami pri študentih. Rezultati, pridobljeni s pomočjo standardiziranih vprašalnikov, kažejo, da sta socialno in duševno ravnovesje najmočnejša napovednika dobrobiti študentov, sledi pa jima organizirana telesna vadba. Čeprav so prehranske navade in dnevne rutine povezane z dobrobitjo, je ne napovedujeta statistično značilno. Rezultati poudarjajo pomen celostnih intervencij, ki vključujejo socialno podporo, strukturirano telesno aktivnost in zdrave življenjske navade za izboljšanje splošne dobrobiti. V prihodnjih raziskavah bi morali preučiti dolgoročne učinke in pristope, ki temeljijo na intervencijah, da bi razvili trajnostne strategije za krepitev dobrobiti, prilagojene potrebam študentov.
Keywords: študenti, dobrobit, socialno in duševno ravnovesje, telesna vadba, prehranske navade, dnevna rutina.