Življenjski slog študentov v kontekstu gibalne dejavnosti, sedečega načina in akademskih dosežkov - Prskalo, Ivan; Planinšec, Jurij (Revija za elementarno izobraževanje, 2025)
Raziskava je preučevala povezavo med gibalno dejavnostjo, sedečim vedenjem in akademskim uspehom med 243 študenti, starimi od 18 do 24 let. Gibalna dejavnost je bila ocenjena z vprašalnikom IPAQ-SF, sedeče vedenje z vprašalnikom SIT-Q-7d, akademski uspeh pa s povprečno oceno. Rezultati enosmerne ANOVE so pokazali, da višja raven gibalne dejavnosti ni nujno povezana z boljšimi akademskimi dosežki in da prekomerna predanost gibalni dejavnosti lahko zmanjša čas, ki je na voljo za učenje, in tako vpliva na akademsko uspešnost. Nasprotno pa lahko zmerno sedeče vedenje, zlasti ob vikendih, v kombinaciji z učnimi dejavnostmi, koristi akademski uspešnosti.
Keywords: gibalne dejavnosti, sedeče vedenje, akademski dosežki, študenti, kognitivna uspešnost.