Umetnost za dobro počutje: vpogledi v predšolsko vzgojo v Sloveniji in na Islandiji - Štirn Janota, Petra; Dýrfjörð, Kristín (Revija za elementarno izobraževanje, 2025)
V članku preučujemo, kako umetnostna vzgoja spodbuja dobro počutje v predšolskem izobraževanju, pri čemer primerjamo poglede slovenskih in islandskih vzgojiteljev ter študentov. V Sloveniji prevladuje strukturiran kurikularni pristop, medtem ko Islandija poudarja ustvarjalnost, učenje v naravi in iskanje rešitev v odprtem učnem okolju. Oba pristopa podpirata čustveno izražanje, etično ozaveščenost in trajnostno izobraževanje. Izpostavimo izzive v izobraževanju učiteljev in poudarimo potrebo po izobraževanju in vključevanju pedagoških praks s področja umetnosti v povezavi z zdravjem in dobrim počutjem, hkrati pa pokažemo na pomen izkušnje z umetnostjo za zdravje in dobro počutje pri vzgojiteljih in študentih predšolske vzgoje.