Mnenja učiteljev o merilih za sprejem v vrtec: Tveganje za dobrobit malčkov? - Loudová Stralczynská, Barbora; Lipnicka, Milena; Chytrý, Vlastimil (Revija za elementarno izobraževanje, 2025)
Namen tega prispevka je predstaviti mnenja vzgojiteljev o merilih za sprejem malčkov v vrtce na Češkem in Slovaškem ter razpravljati o teh merilih v povezavi z nevarnostmi za dobrobit otrok. Kvantitativna raziskava med vzgojitelji iz Češke (n=574) in Slovaške (n=593) leta 2023 je pokazala, da večina vzgojiteljev ne podpira sprejema otrok, mlajših od treh let, v vrtce. Sprejem podpirajo pogojno, glede na otrokove samostojne veščine, higienske navade ter socialno in čustveno neodvisnost. Pričakovanje izpolnjevanja teh meril je redko in predstavlja pritisk na otroka in družino, kar je škodljivo za dobrobit otroka ob začetku predšolske vzgoje.
Keywords: vzgojitelji v vrtcih, merila za sprejem, malčki, vrtec, dobrobit otrok.