Interdisciplinarni pristop v osnovnem izobraževanju: animirani filmi kot orodje za medkulturno ozaveščanje - Huber, Loreta (Revija za elementarno izobraževanje, 2025)
V prispevku predstavljamo rezultate študije o učinkovitosti animiranih filmov v osnovnošolskem izobraževanju za krepitev medkulturne zavesti. Preučevali smo, kako lahko animirani filmi razširijo perspektive mladih učencev na različne kulturne prakse, vrednote in tradicije, ter identificirali dejavnike, ki vplivajo na obdelavo informacij v zapletenih medkulturnih kontekstih. S triangulacijo smo zbrali in analizirali podatke 20 osnovnošolcev (starih 8–11 let). V študiji smo za sledenje očem uporabljali očala Tobii Pro Glasses 3, dopolnjena z vprašalnikom za podporo ugotovitvam sledenja očem. Analiza je pokazala, da lahko vključevanje kulturnospecifičnih konceptov iz animiranih filmov učinkovito poveča medkulturno zavest v interdisciplinarnem izobraževanju.
Keywords: interdisciplinarni pristop; multimodalno izobraževanje