Sodelovanje kot mehka veščina pri učiteljih specialne pedagogike: sistematični pregled literature - Tsibidaki, Assimina; Vrachna, Aikaterini (Revija za elementarno izobraževanje, 2025)
Študija obravnava sodelovanje kot ključno mehko veščino učiteljev specialne pedagogike in analizira njegov vpliv na strokovni razvoj ter pedagoške prakse. Sistematični pregled 15 študij (2012–2024) razkriva, da sodelovanje pomembno prispeva k inkluzivnemu izobraževanju. Kljub temu ostajajo izzivi, kot so preobremenjenost, veliki oddelki, pomanjkanje usposabljanja in negativne naravnanosti. Učitelji specialne pedagogike poudarjajo pomen sodelovanja s šolami, družinami in kolegi za izboljšanje učinkovitosti poučevanja, učnih dosežkov ter socialne in čustvene podpore učencem s posebnimi potrebami. V študiji izpostavljamo potrebo po vključevanju sodelovalnih praks v izobraževalne programe učiteljev, da bi spodbudili strokovni razvoj in ustvarili bolj vključujoča, prilagodljiva ter uspešna učna okolja.
Keywords: sodelovanje, mehke veščine, učitelji specialne pedagogike, sistematični pregled literature.