Izvajanje kontekstualnega pristopa poučevanja v osnovnošolskem izobraževanju - Sonja,; Barbir, Joško (Revija za elementarno izobraževanje, 2024)
Teoretične razprave in rezultati empiričnih raziskav kontekstualnega pristopa k poučevanju in učenju kažejo na njegovo učinkovitost pri uresničevanju številnih učnih rezultatov. V teoretičnem delu prispevka so predstavljene teoretične osnove pristopa kontekstualnega poučevanja in učenja s poudarkom na konstruktivistični teoriji učenja. V empiričnem delu prispevka so predstavljeni rezultati študije o uveljavljanju pristopa kontekstualnega poučevanja in učenja v osnovnošolskem izobraževanju z vidika učiteljev. Rezultati kažejo, da učitelji v procesu poučevanja relativno redko uporabljajo načela kontekstualnega pristopa poučevanja in učenja.
Keywords: Kontekstualni pristop k poučevanju in učenju, konstruktivistični pristop k poučevanju, problemsko in projektno poučevanje, aktivne oblike dela v razredu, učni rezultati.