Aktivna vloga nadarjenega učenca pri pripravi in evalvaciji individualiziranega programa - Gabrijelčič, Mojca; Željeznov Seničar, Maruška (Revija za elementarno izobraževanje, 2024)
Prispevek osvetljuje pomen aktivne participacije nadarjenega učenca v procesu priprave in evalvacije  individualiziranega programa (INDEP), ki izhaja iz učenčevih sposobnosti, želja in potreb. S kvalitativno vsebinsko primerjalno analizo tristo individualiziranih programov za nadarjene učence smo ugotavljali upoštevanje temeljnega načela vključenosti nadarjenega učenca v vsebinsko-ciljno pripravo in evalvacijo INDEP. Ugotovili smo, da se pri načrtovanju individualiziranih programov delno upoštevajo: aktivna vloga nadarjenega učenca, vsebinske prilagoditve in izzivi pri pouku, splošni in specifični cilji ter mentorska pomoč in podpora. Zapisani cilji v individualiziranih programih ne izkazujejo individualnih ciljev nadarjenega učenca ter so pogosto enako zapisani za vse nadarjene učence znotraj iste šole.
Keywords: individualizirani program, nadarjenost, nadarjeni učenci, aktivna participacija, evalvacija