Učenje in poučevanje zgodovinskih vsebin v osnovni šoli - Letina, Alena; Kegel, Lucija (Revija za elementarno izobraževanje, 2024)
V prispevku so predstavljeni rezultati raziskave, katere osnovni cilj je bil ugotoviti raven znanja bodočih učiteljev o zgodovinskih vsebinah, ki se poučujejo v osnovni šoli, preučiti načine, kako sami ocenjujejo lastne zmožnosti za organizacijo učenja in poučevanja zgodovinskih vsebin ter analizirati njihova prepričanja o možnostih poučevanja zgodovine v osnovni šoli. Raziskava, v kateri je sodelovalo 157 študentov četrtega in petega letnika programov za izobraževanje učiteljev, je bila izvedena s pomočjo ankete. Rezultati kažejo, da študenti izkazujejo zadovoljivo raven znanja o zgodovinskih vsebinah, ki se poučujejo v osnovni šoli. Svoje spretnosti za poučevanje zgodovinskih vsebin ocenjujejo kot večinoma razvite in imajo pozitivna prepričanja o možnostih poučevanja in učenja zgodovine na osnovnošolski stopnji izobraževanja.
Keywords: kompetence bodočih učiteljev, učni rezultati, zgodovina, osnonvošolsko izobraževanje, razumevanje časa.