Strukturno-funkcionalni model socializacije in razvoja otrok z motnjami v duševnem razvoju skozi skupinsko delo - Aleksandrovich, Maria; Kovalenko, Viktoria; Sinopalnikova, Natalia (Revija za elementarno izobraževanje, 2024)
Cilj prispevka je predstaviti učinkovit strukturni in funkcionalni model za socializacijo in razvoj otrok z motnjami v duševnem razvoju skozi skupinsko delo, ki je uveden v izobraževalnih ustanovah izven šole. Raziskava predstavlja celovit model, ki vključuje cilje, vsebinske, organizacijske, postopkovne, rezultatsko usmerjene in analitične komponente. Opiše vsebino in metodološko podporo za socializacijo in razvoj na različnih področjih, kot so naravoslovje, turizem, lokalna zgodovina, umetnost in estetika. Poudarja tudi ključne prostorsko-subjektivne, psihodidaktične in socialne pogoje, potrebne za inkluzivno izobraževalno okolje.
Keywords: kompetence bodočih učiteljev, učni rezultati, zgodovina, osnonvošolsko izobraževanje, razumevanje časa.