Analiza strategij učiteljev prvih razredov za razvijanje bralne pismenosti v angleščini v večjezičnih razredih v Namibiji - Strauss, Annaly Magda (Revija za elementarno izobraževanje, 2024)
Namen raziskave je analizirati, kako učitelji prvih razredov osnovne šole razvijajo bralno pismenost v večjezičnih okoljih v Namibiji. Uporabili smo pristop študije primera, zbiranje podatkov pa je potekalo s pomočjo intervjujev in opazovanjem pouka. Rezultati raziskave kažejo, da učitelji za razvijanje bralnih zmožnosti ne uporabljajo strukturiranega ali sistematičnega pristopa za podporo učencem pri branju, zanašajo se predvsem na metodo prevajanja in redko uporabljajo diferenciranih dejavnosti. Raziskava kaže na potrebo po novih pristopih k usposabljanju učiteljev, ki pri razvijanju bralnih zmožnosti v ospredje postavljajo na učenca osredotočeno poučevanje in s tem več poudarka na perspektive učencev pri branju v večjezičnih kontekstih.
Keywords: razvijanje bralne kompetence, didaktični pristopi, večjezično okolje, medjezikovno preklapljanje.