Model TiDE - Ustvarjanje digitalnega gradiva za raznojezično izobraževanje z bodočimi vzgojitelji - Sila, Anita; Klančar, Andreja (Revija za elementarno izobraževanje, 2024)
Prispevek obravnava pomen raznojezičnega izobraževanja in didaktične rabe digitalnih tehnologij v predšolskem obdobju. Predstavljamo model TiDE (Teaching in Digital Education), ki spodbuja razvoj digitalnih didaktičnih gradiv in ustreznih digitalnih kompetenc skozi načela aktivnega, izkustvenega in interdisciplinarnega učenja. Izvedena je bila kvalitativna študija, s katero smo raziskali proces ustvarjanja digitalnih didaktičnih gradiv (video posnetkov stop-motion) za razvijanje raznojezičnosti predšolskih otrok po modelu TiDE. Podatki so bili pridobljeni z analizo 16 stop-motion videov in povratnih informacij 60 slovenskih študentov prvega letnika predšolske vzgoje na Univerzi na Primorskem.  Rezultati kažejo, da so lahko nove digitalne tehnologije zelo učinkovite pri razvoju zanimivih, učinkovitih in na učence osredotočenih virov, ki spodbujajo večjezično ozaveščenost učencev ter odprt odnos do jezikovne in kulturne raznolikosti.
Keywords: video posnetki stop-motion, večjezično izobraževanje, bodoči predšolski učitelji, digitalne tehnologije, model TiDE.