Medkulturne vzgoje in izobraževanja na terciarni ravni: študija primera s študenti humanističnih ved - Lemut Bajec, Melita (Revija za elementarno izobraževanje, 2024)
Medkulturna vzgoja in izobraževanje spodbujata razvoj spoštovanja, razumevanja in solidarnosti ter posameznike opolnomočata, da postanejo pomembni družbeni akterji v današnjem kulturno raznolikem svetu. V prispevku je predstavljena študija primera, v kateri je sodelovalo 24 študentov humanističnih ved in je trajala 10 tednov. Raziskovali smo stališča študentov do medkulturnega izobraževanja, njihov napredek v stališčih, znanju in spretnostih, povezanih z medkulturno zmožnostjo, ter učne strategije, učinkovite za poučevanje medkulturnosti. Podatki, zbrani z vprašalnikom, razkrivajo, da študentje cenijo medkulturno izobraževanje, saj spodbuja razumevanje in spoštovanje kultur ter razvoj medkulturnega dialoga. Učinkoviti načini poučevanja vključujejo aktivne učne strategije. Izzivi pri premagovanju ustaljenih prepričanj in omejena pripravljenost za pridobivanje novega znanja nakazujejo, da razvoj medkulturnih zmožnosti zavisi tudi od dejavnikov zunaj izobraževanja.
Keywords: učne strategije, medkulturna zmožnost, medkulturna vzgoja in izobraževanje, angleščina, terciarno izobraževanje.