Večjezičnost v nemških šolah: Vpliv predsodkov učiteljev na šolski uspeh učencev s tako imenovanim "migrantskim ozadjem" - Mertins, Barbara; Alipaß, Joël; Odermann, Katrin (Revija za elementarno izobraževanje, 2024)
Večjezičnost v Nemčiji ni izjema. Kljub temu pa so predsodki še vedno prisotni, na primer, da večjezični otroci ne govorijo nobenega od svojih jezikov "pravilno" (ti. dvojna poljezičnost) in da slabo znanje nemškega jezika, ki naj bi bilo povezano z migrantskim ozadjem, vodi k slabšemu šolskemu uspehu. Tako so učenci z migrantskim ozadjem v raziskavah PISA brez dodatnega razlikovanja stigmatizirani. V članku želimo pokazati, da ima večjezičnost prednosti pri usvajanju pisnih spretnosti in da enačenje večjezičnosti in migrantskega ozadja ni vzdržno. Zagovarjamo aktivno in enakovredno uporabo ter spodbujanje večjezičnosti pri razvijanju bralnih in pisnih spretnosti v šoli.
Keywords: večjezičnost, migrantsko ozadje, jezikovna stališča učiteljev, vrednotenje jezikov, jezikovno močnejši/šibkejši učenci in učenke.