Multilingual Educational Practices at Pre-Primary Level in Slovenia, Austria, Italy and Croatia: a Comparative Analysis - Žefran, Mojca; J. Taslimi, Natascha; Toniolo, Silvia; Lazarić, Lorena (Revija za elementarno izobraževanje, 2024)
V prispevku so predstavljene ugotovitve pregledne študije znanstvenih člankov, projektov, mrež in pravnih dokumentov o večjezičnih praksah na predšolski stopnji v Sloveniji, na Hrvaškem, v Avstriji in Italiji, katere namen je bil raziskati obseg in naravo večjezičnih izobraževalnih praks ter raziskave, povezane z večjezičnim izobraževanjem na predšolski stopnji v teh državah. Glavni cilj je bil oceniti trenutno stanje, izzive in prihodnost večjezičnih praks v predšolskih ustanovah. Rezultati ponujajo dragocen vpogled v večjezične prakse v teh državah in izpostavljajo potrebo po krepitvi kompetenc učiteljev za učinkovito delo v jezikovno raznolikih okoljih.
Keywords: večjezičnost, večkulturnost, jezikovna in kulturna raznolikost, večjezična predšolska vzgoja.