Izboljšanje tehnološke kompetence osnovnošolcev s poukom STEAM z uporabo procesa oblikovalskega razmišljanja - Nguyen, Hoai-Nam; Hong-Duong,; Ta, Thanh-Trung (Revija za elementarno izobraževanje, 2024)
Namen študije je ovrednotiti vpliv vključevanja elementov umetnosti in humanistike v okvir izobraževanja STEAM (angl. Science, Technology, Engineering, Arts and Mathematics – znanost, tehnologija, inženiring, umetnost in matematika) ter na oblikovanje in razvoj sposobnosti učencev. V članku predlagamo proces poučevanja predmetov STEAM z uporabo metode oblikovalskega razmišljanja. S tehnologijo povezane lekcije so bile vključene v praktične pedagoške dejavnosti za učence 3. razreda treh osnovnih šol v Hai Phongu v Vietnamu. Ugotovitve kažejo, da je predlagani pristop poučevanja STEAM izvedljiv in pomaga učencem razviti osem značilnih vedenjskih označevalcev tehnične usposobljenosti. Zato ta študija osnovnošolskim učiteljem ponuja strategijo za poučevanje STEAM.
Keywords: izobraževanje izobraževanje STEAM, oblikovalsko razmišljanje, tehnična kompetenca, tehnologija v osnovni šoli.