Ovire pri prepoznavanju geometrijskih likov pri predšolskih otrocih - Vorkapić, Marija; Jasmina; Milošević, Mila Milošević (Revija za elementarno izobraževanje, 2024)
Raziskave kažejo, da imajo otroci, stari od 3 do 6 let, težave pri razumevanju koncepta geometrijskih likov. Osnovni cilj prispevka je preučiti intuitivno znanje otrok o trikotnikih in kvadratih. Analizirali smo vpliv distraktorjev (netipičnih lastnosti) na prepoznavanje likov in neupoštevane lastnosti protiprimerov. Namen raziskave je bil ugotoviti razvojne stopnje otrok pri prepoznavanju likov. Ugotavljali smo vrste distraktorjev in neupoštevane značilnosti pri prepoznavanju likov. Podatke, pridobljene z intervjuji, smo obdelali s statistično in deskriptivno kvalitativno analizo. Oblikovali smo klasifikacijo distraktorjev in značilnosti protiprimerov, ki vplivajo na prepoznavanje likov.
Keywords: protiprimer, distraktorji, geometrijski lik, lastnosti geometrijskih likov, predšolski otroci