Socialni, kognitivni in sociodemografski profil potencialno nadarjenih otrok - Klarin, Mira; Šimić Šašić, Slavica; Proroković, Ana (Revija za elementarno izobraževanje, 2023)
Rezultati raziskave kažejo, da učitelji potencialno nadarjene učence ocenjujejo kot bolj učno kompetentne in družabne v primerjavi z učenci, ki to niso. Prav tako imajo potencialno nadarjeni učenci boljši šolski uspeh. Glede njihovega sociodemografskega profila se zdi, da je učenk več kot učencev in da pogosteje živijo v večjih urbanih območjih. Prav tako imata oba od staršev potencialno nadarjenih otrok višjo stopnjo izobrazbe kot starši otrok, ki niso prepoznani kot potencialno nadarjeni. Rezultati stopenjske regresijske analize kažejo na pomemben prispevek spola, kraja bivanja in izobrazbe staršev pri razlagi učne kompetence in družabnosti otrok, medtem ko naj bi imele ocene kognitivnih sposobnosti, motivacije in ustvarjalnosti pomembno inkrementalno veljavnost.
Keywords: nadarjenost, akademska kompetenca, družabnost, spol, izobrazba staršev