Video v kombiniranem izobraževanju učiteljev: orodje za praktično analizo poučevanja - Stara, Jana; Krčmářová, Tereza; Krátká, Jana (Revija za elementarno izobraževanje, 2023)
V članku je predstavljena študija primera uporabe videoposnetkov za razvijanje spretnosti študentov razrednega pouka pri analizi pouka. Študija temelji na vsebinski analizi opazovanja poučevanja, pisnih del učencev, povratnih informacij učitelja, učnega načrta, virov, evalvacij študentov in intervjujev z univerzitetnimi učitelji. Rezultati raziskave kažejo, da je uporaba videoposnetkov smiselna in motivacijska za študente in univerzitetne učitelje. Prav tako rezultati kažejo, da se študenti pri analizi situacij le redko opirajo na teoretično znanje. Za povezovanje teorije in prakse je zaželeno, da se dosledno izvaja refleksija o opazovanih pojavih, ki temelji na teoriji, in da se okrepijo povezave med teoretičnimi in praktičnimi predmeti.
Keywords: izobraževanje učiteljev, usposabljanje učiteljev, uporaba videoposnetkov, kombinirano izobraževanje učiteljev