Supporting Learning Skills in Visual Art Classes: the Benefits of Teacher Awareness - Arov, Helen; Jõgi, Anna-Liisa (Revija za elementarno izobraževanje, 2017)
Razvoj učnih spretnosti pri pouku likovne umetnosti: prednosti ozaveščenosti učiteljev. V raziskavi proučujemo razvoj učnih spretnosti učencev in zavedanje okvirjev učnih spretnosti pri učiteljih likovne umetnosti na srednji šoli. Ukvarjamo se tudi z odnosom med učnimi praksami, ki jih uporabljajo učitelji pri razvoju učnih sposobnosti, ter z učno motivacijo dijakov pri urah likovne umetnosti. V raziskavi sta bili uporabljeni kvalitativna in kvantitativna metodologija. Spremljanje pouka likovne umetnosti in intervjuji so bili izvedeni na vzorcu desetih učiteljev likovne umetnosti na estonskih srednjih šolah, vprašalnik o učni motivaciji, interesih in ciljih likovne umetnosti pa je izpolnilo 148 dijakov iz opazovanih razredov. Raziskava poudarja pomen učiteljevega zavedanja vrednosti učnih spretnosti ob specifičnih predmetnih znanjih, s čimer se izboljšujeta dijakova avtonomna motivacija in fleksibilno, prilagodljivo določanje ciljev pouka.
Keywords: učne spretnosti; učna motivacija; načini poučevanja; srednja šola; likovna vzgoja