Bralni dnevi rdečih črk: Dr Seussova Zelena jajca in krača z vidika sledenja pogledu - Bergh, Luna; Beelders, Tanya (Revija za elementarno izobraževanje, 2023)
Članek preučuje premikanje pogleda pri branju večkodnega besedila z živahnimi in barvitimi slikami, poleg tega pa posebej raziskuje učinek Stroopovega testa pogleda. Stroopov barvno-besedni test je bil zasnovan za preverjanje zmožnosti bralca, da zatre običajen odziv. Ta posebna različica testa je bralcem predstavila besede, ki poimenujejo barvo, vendar so zapisane v drugi barvi. Rezultati kažejo, da bralci slike zaznavajo ob omembi neznanih predmetov, obrazi in liki pa pritegnejo pozornost. Uporaba neskladnih barv zagotovo povzroča kognitivno disonanco in negativno vpliva na branje.
Keywords: kognitivno procesiranje, poskus sledenja pogledu, pogled, Stroopov barvno-besedni test, večkodno besedilo