Katere glasbene zvrsti najraje poslušajo predšolski otroci? - Habe, Katarina; Bratina, Tomaž (Revija za elementarno izobraževanje, 2018)
Namen naše raziskave je bil ugotoviti, kakšne so glasbene preference predšolskih otrok ter v kolikšni meri so povezane z glasbenimi preferencami staršev. V kvantitativnem delu raziskave je sodelovalo 250 otrok, starih 5 in 6 let, od tega 118 dečkov in 132 deklic. V kvalitativni del pa smo vključili 15 otrok in po enega od staršev teh otrok. Udeleženci so ocenjevali všečnost enominutnih posnetkov desetih najpogostejših glasbenih zvrsti in v kvalitativnem delu podajali tudi razloge za všečnost oziroma ne všečnost. Rezultati so pokazali, da predšolski otroci pozitivno vrednotijo vse glasbene zvrsti, najbolj pa otroško pesem v izvedbi otroka. Primerjava glasbenih preferenc otrok in staršev kaže, da so le-te pomembno povezane.DOI: 10.18690/1855-4431.11.1.77-90 (2018)COBISS-ID: 23816968
Keywords: glasbene preference; glasbene zvrsti; predšolsi otroci; „slušna odprtost“; starševski vpliv