Povezave med vodenjem šol in pričakovanimi rezultati izobraževalnega procesa v okviru šolske kulture - Eger, Ludvík; Egerová, Dana (Revija za elementarno izobraževanje, 2023)
Šolska kultura je večplasten pojem, ki vključuje različne vidike. V pričujoči raziskavi preučujemo povezave med izbranimi vidiki, in sicer med vidikom, ki se osredinja na skupne cilje, zaupanje v vodstvo šole, pristope vodenja, ter vidikom, ki izpostavlja proces inovacij in pričakovane rezultate izobraževalnega procesa. V raziskavi so vodstva šol s pomočjo »Popisa elementov šolske kulture« ocenila sedanjo in želeno šolsko kulturo na svojih osnovnih šolah z namenom ugotavljanja vrzeli. Izsledki raziskave naj bi bili vodjem šol v podporo pri oblikovanju šolske kulture in pri inoviranju strategije šol, ki jih vodijo.
Keywords: šolska kultura, šolski vodje, kulturne vrzeli, popis šolske kulture, oblikovanje šolske kulture