Pojmovanje pomena izobraževanja za študente ob začetku študija - Burkovičová, Radmila (Revija za elementarno izobraževanje, 2022)
Članek preučuje, kako študenti na začetku svojega študija pojmujejo in utemeljujejo pomen izobraževanja. V predstavljeni raziskavi, ki je potekala od 2018/2019 do 2021/2022, je sodelovalo 57 študentov dodiplomskega študijskega programa Predšolska vzgoja. Raziskava temelji na priročnem vzorčenju. Uporabljen je bil kvalitativni pristop, ustne izjave udeležencev so bile po glasovnem posnetku prepisane v besedilo.  Na osnovi kodiranja besedil smo prepoznali dva sklopa, in sicer pomen izobraževanja (kategorija osebni cilji) in osebno opredelitev izobraževanja (kategorije: povezava s kontekstom; od posameznika k družbi; kontekst zgodovinskega razvoja; razvoj osebnosti in evolucija; bistvo; načini usvajanja; vrednote; skozi prizmo sedanjosti; Dionizovo pojmovanje; splošni pregled; dvoumne opredelitve).
Keywords: pomen izobraževanja, definicija izobraževanja, usposabljanje vzgojiteljev, predšolska vzgoja