Vključevanje dvostranskega usklajevanja pri otrocih Proces motoričnega učenja - Ljubičić, Sanja; Antekolović, Ljubomir; Petrić, Vilko (Revija za elementarno izobraževanje, 2022)
Namen raziskave je bil ugotoviti razlike v učinkih bilateralne in unilateralne vaje pri izvajanju skoka v višino s prekoračno tehniko odriva z dominantno nogo. Sodelovalo je 74 vprašancev v starosti od 7-12 let, ki so bili po naključni izbiri razdeljeni v dve eksperimentalni skupini. Eksepimentalne skupine so trenirale 12 tednov po 2 krat na teden. Meritve so bile izvedene v treh časovnih točkah. Rezultati so pokazali, da  z bilateralno trenažno intervencijo dosežemo simetrične učinke kot pri unilateralni intervenciji izključno z dominantno nogo, kar je izredno pomembno za simetričen mišični in lokomotorni razvoj, in s tem tudi za praktičen pristop otrokom.
Keywords: skok v višino, prekoračna tehnika, bilateralna vaja, unilateralna vaja, dominantna noga